När du ska välja sparkonto här på BästaSparräntan.org är det för många en viktig grundregel att sparkontot har en statlig insättninggaranti. De större bankerna och sparinstituten kan erbjuda en lägre sparränta men då har de oftast en insättningsgaranti. De mindre sparbankerna har istället en riktigt hög sparränta men har då ingen statlig insättningsgaranti. Vilket som är bäst för dig är något som du bäst vet själv och sedan kan ta ställning till, det skiljer sig från situation till situation. Huvudsaken är att du är införstådd på skillnaden mellan att ha en insättningsgaranti och inte.
Den statliga insättningsgarantin innebär att staten garanterar de pengar du har på ett sparkonto upp till 950 000 kronor per person och bank. Om banken skulle gå i konkurs så får du alltså tillbaka dina pengar upp till maxgränsen på 950 000 kronor. Det tar Riksgälden ungefär 7-20 arbetsdagar att betala ut hela ditt sparbelopp.
Varför har man en insättningsgaranti i Sverige?
Syftet med insättningsgaranti är att skydda sveriges sparare och för att ha en stabilitet i det finansiella systemet. Om inte en insättningsgaranti finns så kan folk vid en kris bestämma sig att ta ut sina pengar från banken. Om alla tar ut sina pengar samtidigt minskar bankens egna kapital och banken riskerar att inte kunna betala ut pengar. Därför garanterar staten och Riksgälden att dina pengar kommer betalas ut, förhoppningen från statens sida är att risken för en så kallad ”bank run” minskar.