Vi har mottagit ett mail från en besökare som undrar: hur viktig är den statliga insättningsgarantin för sparkonton?
Först och främst, vad betyder insättningsgaranti? Det är en garanti på att du får tillbaka dina pengar om banken där du har sparkonto går i konkurs. Insättningsgarantin täcker ett belopp upp till 950 000 kronor och bankgarantin försäkras av Riksbanken. Så har du börjat spara pengar på ett konto med insättnignsgaranti så är dina pengar säkra.
Nackdelen med att spara på dessa konton är att sparräntan blir lägre eftersom också risken är lägre för dig som sparare. Många väljer därför sparkonton hos nischbanker som inte har insättningsgaranti, men däremot de bästa sparräntorna. Dessa banker kan erbjuda en hög ränta på grund av att de lånar in pengarna för att sedan låna ut dem till en högre låneränta för konsumeter som behöver snabba små lån.
Kan insättningsgarantin försvinna?
I princip så skulle garanten Riksbanken kunna ta bort det statliga skyddet i form av en insättningsgaranti för de mindre bankerna. En anledning skulle kunna vara för att undvika att någon av de stora bankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller SEB går omkull. Om bankkunder skulle börja ta ut stora belopp från sina transaktionskonton och sparkonton samtidigt skulle de traditionella bankerna få likvididetsproblem och eftersom de är systemviktiga så kan Riksbanken slopa insättningsgarantin för de mindre aktörerna för att ungå en katastrof. Att de stora bankerna är systemviktiga betyder att de inte får lov att gå omkull, då skulle många medborgare, företag och staten förlora pengar och kreditförlusterna skulle bli enorma för samhället. Nu är inte det här bevisat eller fakta, det är endast åsikter om vad som potentiellt skulle kunna hända i en svår finansiell kris. Om du är intresserad av hur Riksbanken skulle agera i en kris så kan du läsa om deras krishantering här.